Angličtinu sa neuč iba z kníh!

V dňoch 15.- 19.01. 2018  na našu školu zavítali dvaja zahraniční študenti, ktorí sa rozhodli v rámci dobrovoľníctva a zlepšenia svojich jazykových schopností bližšie spoznať Slovensko. Vďaka tomu sme si mohli precvičiť angličtinu v praxi aj my. Navštívila nás Rafaela, ktorá pochádzala z Brazílie a Hafiz, ktorý priletel až zo vzdialenej Indonézie. Rafaelu a Hafiza sme sa rozhodli ubytovať v našich domácnostiach. Výhodou bola komunikácia so stážistami aj mimo školy v našom voľnom čase, vďaka čomu sme získali taktiež mnoho nových skúseností. Tu mali naši hostia možnosť ochutnať typické slovenské jedlá a spoznať tradičnú slovenskú rodinu. My sme dostali možnosť zistiť, ako sa žije v iných krajinách. Rafaela a Hafiz si pre nás pripravili prezentácie so mnohými informáciami a vlastnými fotkami z ich krajín, z ktorých pochádzajú. Spoznávali sme ich kultúru a rodný jazyk. Pre nás to bola dobrá skúsenosť, pretože našou jedinou cestou k nim bola angličtina. A tak sme celý týždeň komunikovali anglicky. Taktiež nám povedali niečo o dobrovoľníckom projekte AIESEC, prostredníctvom ktorého dostali možnosť dostať sa k nám na Slovensko. Keďže sme sa tešili z ich prítomnosti, každé popoludnie sme si pre nich pripravili zaujímavý program. Aj napriek tomu, že  v našom okolí nie je mnoho pamiatok a počasie nám doprialo veľa snehu, veľmi sme si to spolu užili. Sneh bol najväčším zážitkom pre našich stážistov a sme radi, že práve my sme im mohli pomôcť postaviť ich prvého snehuliaka v živote. Ďalej  sme sa rozhodli ich vziať na prehliadku vodného mlyna vo Veľkých Teriakovciach, do kostolíka v Kyjaticiach a na salaš Zbojská. Zlatým klincom nášho spoločného programu bola návšteva detského folklórneho súboru Zornička a Mladosť v Klenovci. Tu sme im prichystali malé prekvapenie. Obliekli sme ich do typických slovenských krojov a naučili pár krokov ľudového tanca. Posledný deň sme im dopriali oddych na bowlingu a mnohých iných aktivitách v zábavnom centre v Rimavskej Sobote.  Tieto celotýždňové popoludňajšie aktivity bolo možné realizovať aj vďaka finančnej podpore Rasťa Kolesára a našich pani profesoriek angličtiny, ktorým sa chceme touto cestou za zážitky a spestrenie hodín anglického jazyka veľmi pekne poďakovať.

Viktória Dovalová (3.B)

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

Mikuláš

Dňa 6.12. 2017 sa na Gymnáziu Mateja Hrebendu uskutočnila školská oslava Mikuláša. Organizovala ju 2.B trieda, ktorá si pre spolužiakov pripravila krátku prezentáciu. Každá trieda si nacvičila krátky program. Prvá A sa predstavila tancom. Druhá A zaspievala koledu. Tretia A sa predviedla básničkami, ktoré nám zarecitovali. Žiaci štvrtej A  nám zahrali krátke divadlo, ktoré sa naozaj vydarilo a bolo pekne nacvičené. Piata A zaspievala, 2.B zatancovala a zaspievala. Tretia B taktiež tancovala.

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

Deň vďakyvzdania

Dňa 23.11.2017 aj naša škola oslávila v rámci hodín anglického jazyka Deň vďakyvzdania. Žiaci zo školskej rady si pripravili prezentáciu pre triedy: 5.A, 2.B, 3.B, 4.B a 8.A. Vďaka prezentácii sme si pripomenuli históriu, tradičné jedlá, symboly a zvyky tohto amerického sviatku.

Dozvedeli sme sa niečo z histórie. V roku 1620, sa 102 pasažierov (Pilgrims) hľadalo nový domov na lodi Mayflower. Plavili sa 66 dní po rieke Hudson. Priplávali do Massachusetts, kde začali nový život. Keď prišla prvá tuhá zima, mnoho pôvodných pasažierov lode ochorelo. Iba polovica pôvodných pasažierov uvidela prvú jar v novom živote. V marci sa stretli s indiánmi, ktorí mali náčelníka Squanta. Indiáni ich naučili pestovať, získavať živicu zo stromov, chytať ryby a vyhnúť sa jedovatým rastlinám. V roku 1621 mali Pilgrims prvú úžasnú úrodu, a tak guvernér William Bradford zorganizoval oslavu. Prvé „vďakyvzdanie“ oslavovali 3 dni. Vďakyvzdanie sa začalo sláviť posledný štvrtok v novembri.

Pripomenuli sme našim žiakom aj tradičné sviatočné jedlá. Predjedlom je polievka. Hlavným chodom je moriak s brusnicovou omáčkou, zemiakovou kašou a s glazúrovanou mrkvou. Dezert je tekvicový koláč alebo kukuričný chlieb.

Symboly vďakyvzdania sú moriak, hojnosť, tekvice a brusnice. Zvyky v súčasnej dobe sa podobajú tým z minulosti. Medzi novšie zvyky patria sprievody, v ktorých sú vždy zobrazené symboly Dňa vďakyvzdania.

Frederika Bálintová, 2.B

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

Upeč, zatoč a zahryzni!

Zaujímavý „chrumkavý“ koníček v podobe pečenia vianočný oblátok mohli vidieť žiaci nášho gymnázia v piatok 8.12.2017. Niektorí sa možno aj čudovali, keď zistili, že nám pečenie vianočných oplátok príde ukázať náš pán farár Mgr. Jozef Trubíni. Po vstupe do triedy, kde mal prednášku aj s priamou ukážkou pečenia oplátok, však zavládla príjemná atmosféra a žiaci boli veľmi zaujatí slovami pána farára o tom, ako sa ku svojmu koníčku dostal ešte keď bol malým chlapcom. Svoj prvý stroj dostal pred 30 rokmi od svojej mamy a tety. Odvtedy vymenil svoj stroj len raz. Na zjednodušenie práce si sám vyrobil aj paličku na točenie týchto oplátok. Oplátky sa točili ľahko, lámali sa krehko, mali krásnu farbu, no receptúru nám neprezradil. Aj on sám musel vychytať všetky muchy výroby. Keď dáte o 5 dcl viac mlieka, oplátku nezatočíte! Takisto aj na druhu masla záleží. Je vidieť, že pána farára pečenie oplátok naozaj baví, pripomína mu čaro Vianoc a vnáša do jeho domu krásnu atmosféru. Preto niekedy za strojom „presedí“ aj pár hodín, no podľa jeho slov s dobrou hudbou mu to nerobí žiaden problém. Žiaci boli z prednášky nadšení, pre každého žiaka upiekol pán farár aj 1 oplátku, ktorú sme mohli ochutnať. Toto príjemné piatkové predpoludnie prinieslo do našich sŕdc kus Vianoc, za čo pánovi farárovi Mgr. Jozefovi  Trubínimu veľmi pekne ďakujeme.

 

 

 

 

 

 

 

Viac fotografií: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1493589290718616.1073741967.100002026777659&type=1&l=f46a4d6b29

Viktória Dovalová (3.B)

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

Kabu

Dňa 16.11.2017 bol na Gymnáziu Mateja Hrebendu výnimočný deň. Ako je na našej škole každoročne zvykom, uviedli sme malých prváčikov do nášho cechu študentského. Imatrikulácie – „kabu“ sa konali v Mestskom kultúrnom stredisku v Hnúšti a téma cirkus, ktorú sme zvolili, bola plná farieb. My, tretiaci, sme si pre našich prváčikov pripravili rôzne disciplíny, ktoré museli splniť, ak chceli patriť medzi nás.

Na úvod cirkusovej témy sme si pre prváčikov pripravili krátke básničky, ktoré charakterizovali každého z nich. Prvou disciplínou bolo točenie  hulahopom. Aj keď zo začiatku sa naši malí prváčikovia troška báli a hanbili sa, pri nasledujúcej úlohe sa toto všetko pominulo. Aby ich kamaráti v cirkuse neboli hladní, dostali za úlohu navzájom sa nachovať jogurtom so zaviazanými očami.  Ďalšou výzvou bolo pre nich nájsť si svoje sladké prekvapenie v miske plnej múky. Našich prváčikov však tieto úlohy vôbec nezaskočili. Hravo sa s nimi popasovali a plní optimizmu sa pustili do spievania najznámejších detských pesničiek a tancovania, ktoré im predcvičoval náš cirkusový šašo. Po vyčerpávajúcom tancovaní sme im dopriali kúsok oddychu, v rámci ktorého mali možnosť si vyskúšať  ako sa dá, či nedá zjesť jablko priviazané na špagáte. Na záver sme si pre nich pripravili prvácky sľub, ktorým sľúbili, že sa budú k nám správať s úctou a budú si plniť svoje povinnosti. Na pamiatku od nás dostali  štvorlístok pre šťastie, odznak s ich menom a  pamätný list, aby ani jeden z nich nezabudol, že aj on raz bol malý. V krstnom liste mali zároveň všetci uvedené mená svojich krstných rodičov, aby vedeli, na koho sa môžu obrátiť v ťažkých časoch.

M. Lubajová, M. Gallová (3.B)

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

POZVÁNKA – Vianočné posedenie

Milí rodičia žiakov 2.A, 3.A a 4.A triedy! Predvianočný čas, ktorý je predzvesťou najkrajších sviatkov v roku sa nezadržateľne blíži. Srdečne Vás pozývame na Vianočné posedenie, ktoré sa uskutoční  6.12. 2017 (streda) od 14.00 do 15.30 v budove Gymnázia Mateja Hrebendu. Príďte a vychutnajte si spolu s nami vôňu Vianoc, sladkých medovníkov a pestrý program pripravený našimi žiakmi. Stretnutie bude spojené s tvorivou dielňou s názvom Plstené Vianoce, počas ktorých si budete môcť vyrobiť vianočnú guľu technikou suchého plstenia. Tvorivá dielňa bude bezplatná. Počet miest na tvorivej dielni je však limitovaný, preto prosíme záujemcov, aby sa na ňu vopred prihlásili.

Tešíme sa na Vás!

Vianočné posedenie a tvorivú dielňu Plstené Vianoce finančne podporilo OZ Otvorenosť. Ďakujeme!

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

Po stopách velikánov

Dňa 25.10.2017 2.B trieda navštívila cintorín v Hačave, pretože sa blížil Sviatok všetkých svätých. Touto návštevou sme si uctili pamiatku Mateja Hrebendu,  významnú osobnosť, ktorej meno bolo našej škole Ministerstvom školstva SR prepožičané v marci 1996. Na hrob Mateja Hrebendu sme položili kvetiny, zapálili sviečku a pripomenuli sme si jeho život a dielo referátom, ktorý nám pripravila naša spolužiačka Annamária Brndiarová. Z referátu sme sa dozvedeli, že Matej Hrebenda bol slovenský národný buditeľ a spisovateľ. Narodil sa v Rimavskej Píle, ale väčšinu svojho života prežil práve v Hačave, kde je aj pochovaný. Veľmi skoro mu zomrela matka a stal sa polosirotou. Nemohol chodiť do školy, preto sa vzdelával sám. Od narodenia mal zrakovú chybu. Veľmi rád čítal, ale jeho zrak sa stále zhoršoval. Z toho dôvodu chodil z domu do domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Neskôr sa zaslúžil o rozširovanie slovenských a českých  kníh. V rámci Dňa mesta Hnúšťa je po Matejovi Hrebendovi  pomenovaná súťaž v písaní poézie a prózy Hrebendova kapsa.

Keď sme sa vrátili z Hačavy, navštívili sme v Mestskom kultúrnom stredisku v Hnúšti výstavu venovanú Martinovi Kukučínovi. Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr, bol slovenský prozaik, dramatik a publicista. Bol najvýznamnejším predstaviteľom slovenského literárneho realizmu a zakladateľom modernej slovenskej prózy.

Po návšteve výstavy sme sa vybrali k pamätníku Jána Francisciho Rimavského. Pri jeho pomníku sme si prečítali ďalší referát.  Dozvedeli sme sa, že sa táto významná hnúšťanská osobnosť vlastným menom volala Ján Francisci. Bol to slovenský básnik, prozaik, prekladateľ, publicista, politik a spolupracovník Ľudovíta Štúra. Navštevoval ľudovú školu v Hnúšti. Organizoval  národné gardy, za čo bol odsúdený. Bol predsedom dočasného výboru Matice slovenskej. Je pochovaný na Národnom cintoríne v Martine.

Katarína Severíniová, Simona Jančová (2.B)

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

Školská oslava Halloweenu 2017

Žiacka školská rada dňa 27.10.2017 organizovala v rámci hodín anglického jazyka pre 1.A, 2.A a 3.A triedu školskú oslavu Halloweenu. Žiacka rada si pre triedy pripravila prezentáciu v anglickom jazyku, z ktorej sa žiaci dozvedeli základné informácie o Halloweene. Dozvedeli sa napríklad to, odkiaľ tento sviatok pochádza, kedy sa oslavuje, v akých štátoch si ho ľudia pripomínajú, čo znamená slovné spojenie trick or treating, aké masky si ľudia vyrábajú a prečo sa do nich prezliekajú. Ďalej bol pripravený krátky kvíz o informáciách z prezentácie a žiaci, ktorí mali najviac správnych odpovedí, získali odmenu. Nakoniec sme si zaspievali pesničku o Halloweene.

Členovia školskej rady vyhlásili na našej škole tiež  súťaž s halloweenskou tematikou o najstrašidelnejšie vyzdobenú triedu, najkrajšie vyrezanú tekvicu a najlepšieho maskota.  1. miesto v kategórii najstrašidelnejšie vyzdobená trieda vyhrala 3.A. 1. miesto za najkrajšie vyrezanú tekvicu získala 1.A a za najlepšieho maskota sa prezliekli žiaci 2.A triedy. Sme radi, že sa každá zapojená trieda snažila v súťaži uspieť a dúfame, že aktivity v rámci osláv Halloweenu ich bavili.

Katarína Severíniová, Simona Jančová (2.B)

 

 

 

 

 

 

 

 

Výsledky súťaže

Kategória „Najstrašidelnejšia trieda“:

  1. miesto – 3.A
  2. miesto – 2.A, 1.A

Kategória „Najkrajšie vyrezaná tekvica“:

  1. miesto – 2.A
  2. miesto – 1.A
  3. miesto – 3.A

Kategória „Najlepší maskot“:

  1. miesto – 2.A
  2. miesto – 3.A
  3. miesto – 1.A

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

Exkurzia Body the Exhibition v Bratislave

 

Naša exkurzia do Bratislavy sa začala vo štvrtok ráno o 6:20, keď sme sa začali schádzať pred budovou Gymnázia Mateja Hrebendu v Hnúšti. Exkurzie sa zúčastnili žiaci 1.A, 2.B a 3.B triedy. Asi po 15 až 20 minútovom čakaní prišiel autobus, všetci žiaci sme doň nastúpili, spočítali sme sa a vyrazili sme do Bratislavy, kde sme dorazili zhruba o 10:00. Hneď po príchode do hlavného mesta sme sa išli najprv pozrieť k Bratislavskému hradu, kde sme strávili asi pol hodinu. Spred Bratislavského hradu sme sa autobusom vybrali do Incheba expo arény, kde sme navštívili výstavu Body the Exhibition. Tu sme strávili zhruba hodinu a pol. Výstava bola z celého výletu najzaujímavejšia, keďže vidieť vypreparované ľudské telo sa nevidí každý deň. Na celej výstave, ktorá bola umiestnená v obrovskej hale, ma zaujala hlavne nervová a cievna sústava človeka. Je až neuveriteľné, že cievy v ľudskom tele by mohli obísť zemeguľu na rovníku alebo že človek prejde vo svojom živote okolo 180 250 km. Na konci výstavy sme si dokonca mohli vyskúšať, ako sa poskytuje  prvá pomoc. Potom ako sa skončila výstava, sme vyšli pred Inchebu, kde sme čakali na svoj autobus, ktorý prišiel o 15 minút. Odtiaľ sme sa presunuli do nákupného centra Avion shopping center, kde sme sa zdržali na nákupoch do 14:40. Z Avionu sme zamierili priamo domov. Do Hnúšte sme dorazili o 18:50 večer.

 

 

 

Dávid Ondruška, 2.B

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár

Beseda o Martinovi Kukučínovi

Dňa 24.10.2017 sme sa vďaka pani profesorke Mgr. Danici Bálintovej zúčastnili na besede o Martinovi Kukučínovi, ktorá sa konala v Mestskom kultúrnom stredisku v Hnúšti. Cieľom tejto besedy bolo informovať nás o živote, tvorbe a pôsobení Martina Kukučína.

Táto beseda bola pre nás náučná, pretože informácie boli podané zaujímavou a zábavnou formou a taktiež podložené obrázkami, plagátmi…Pán Filip Grác bol priateľský, komunikoval s nami a dokonca si pre nás pripravil občerstvenie. Na záver sme riešili rôzne diela a autorov z literatúry, ktorá nás zaujíma. Táto forma vzdelávania sa nám páči hlavne preto, že to, čo sa v škole naučíme ,môžeme vidieť a taktiež sa môžeme dozvedieť nejaké nové fakty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrícia Vetráková 4.B

 

Zverejnené v kategórií Nezaradené | Pridaj komentár